Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Portioner:

6

Tilberedelsestid:

1 t +  1/2t dagen før

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Sødt – dessert

Introduktion

Om iskrystaller

Af: Mette Ravn

I denne opskrift benyttes skummetmælkspulver og glukosesirup for at give den mest cremede is, uden iskrystaller. Skummetmælkspulveret binder en del af væsken som ellers ville krystallisere, mens glukosesirup forhindrer dannelsen af de relativt store iskrystaller fra sukrose, og i stedet bidrager til dannelsen af mindre iskrystaller, hvilket giver en blødere is.

Vaniljeis
Ingredienser
  • 1 stang Uganda vanilje, flækket
  • 500 ml skummetmælk
  • 250 ml piskefløde
  • 50 g skummetmælkspulver
  • 40 g glukosesirup 
  • 4 æggeblommer 
  • 125 g  sukker
Smagen af vanilje kommer ikke fra kornene, men fra skallen (som under forarbejdning giver smag til kornene) og det er derfor altid en god idé, at lade vaniljestangen trække i kortere eller længere tid for at få det hele med. Ting tager tid og det kan godt betale sig at lade vaniljen stå og trække på køl. På den måde får man ikke bare en mere intens vaniljesmag, men også flere nuancer med.

Instruktioner

Step 1
Hak vaniljestængerne groft og kom dem i en tykbundet gryde med skummetmælken. Varm op til ca. 75 grader C, tag af varmen og hæld i en beholder med låg. Sæt på køl, minimum natten over, men gerne et par dage, så mælken kan tage smag af stængerne.
Step 2
Hæld vaniljemælk, fløde, skummetmælkspulver og glukosesirup i en tykbundet gryde og varm op. Varm op til lige under kogepunktet, mens du pisker æggeblommer og sukker meget lyst og luftigt i en skål – det tager ca. 8-10 minutter.
Step 3

Varm igen mælken op til lige under kogepunktet og hæld langsomt i æggeblommerne under omrøring. Hæld cremen tilbage i gryden og varm op over lav varme, til cremen er 75C varm.

Step 4
Hæld i en ren skål og sæt på køl mindst 6 timer, gerne natten over.
Step 5
Sigt vaniljestykkerne fra og kør isen på ismaskine.
Kom isen i en beholder og frys mindst en times tid inden servering.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

+45 4128 1002

Fra bloggen

Fjerde advent æbleflæsk med vanilje

Fjerde søndag i advent

Salt og sødt i juledagene: Æbleflæsk med vanilje Vi bliver i den gammeldags genre og slutter adventstiden af med en klassiker. For hvem har ikke prøvet påny at brede juledugen ud og invitere til kalas i juledagene - men med de sunde salater og grøntsager i højsædet....

Vanilje er ikke bare vanilje

Vi ved allesammen, at vin ikke bare er vin. Det er det samme med vanilje: vanilje er ikke bare vanilje. Som med vin har sorten, jordbunden, vejret og den efterfølgende bearbejdning betydning for det endelige produkt. Det er ikke alene indholdet af vanillin (det stof...

Chokoladefestival 2020

Hvert år afholder Chokoladeselskabet  chokoladefestival. Her samler de alle os, der er vilde med chokolade. Vanilje og chokolade er de bedste venner, så igen i år gav festivallen mig taletid. Denne gang var jeg så heldig at have selskab på scenen: Marie Holm, som de...