Om Vanilje

Her finder du nyttig viden om vaniljestænger

100 Spørgsmål og svar om vanilje

Hvad er vanilje?

Vanilje er en orkidé som stammer fra Mexico, men som i dag dyrkes hele vejen rundt om jorden langs ækvator

Er vanilje et krydderi?

Ja, vanilje er et krydderi, og selvom det mest er kendt fra det søde køkken, så er vanilje også fantastisk i det salte.

Er vanilje en plante?

Ja, vanilje er en plante. I naturen bliver den op til 10 m høj, når den vokser op ad andre planter i junglen.

På vaniljefarme holdes højden nede, så det er lettere at håndbestøve blomsterne og høste frugterne.

Er vanilje en orkide?

Ja, vanilje er en orkidé.

Der finder ca 100 vaniljeorkidé varianter, men kun to er i almindelig handel i Danmark: Planifolia, også kendt som bourbonvanilje, og tahitensis, der også kaldes polynesisk vanilje.

Er en vaniljestang en frugt?

Ja vaniljestangen er vaniljeorkidéens frugt.

Er der forskel på vanilje?

Ja, der er meget stor forskel på vanilje. Især høsttidspunktet er vigtigt for at opnå en høj kvalitet.

Hvilket land kommer vanilje fra?

Vaniljen stammer fra Centralamerika, men dyrkes i dag hele vejen rundt om jorden langs ækvator.

Kan man dyrke vanilje i Danmark?

Man kan godt have en vaniljeplante i sin stue, men den kommer næppe til at sætte blomster, og derfor kommer der heller ingen frugter.

Vaniljesorter og oprindelse

Det kan godt være forvirrende at finde rundt i de forskellige beskrivelser af vaniljestænger, fordi der både refereres til vaniljens sort, og dens oprindelse.

Der findes mere end 200 forskellige vaniljesorter, men kun tre er benyttet i kommercielt dyrket vanilje: Planifolia, Tahitensis og pompona. Der er desuden hybrider (blandinger) af disse tre. Vanilje dyrkes hele vejen rundt om jorden langs ekvator. Typisk opdeles vaniljen i Bourbonvanilje, Polynesisk vanilje og vanilje fra Caribien og Centralamerika.

Planifolia er langt den mest almindelige (mere end 80 % af den samlede verdensproduktion) og dyrkes i alle vaniljeproducerende områder, også Tahiti og resten af Polynesien. Tahitensis dyrkes i hovedsaligt i Tahiti og resten af Polynesien, mens Pompona typisk bliver dyrket som hybrid sammen med planifolia og tahitensis. Selvom planifoliavaniljen typisk indeholder mere vanillin, anses tahitensis af mange som finere.

Invester i en god vaniljestang

Det kan nemlig godt betale sig! En god vaniljestang er måske ikke engang den dyreste løsning, fordi du kun behøver at tage et lille stykke af den for at få en masse smag.

God vanilje har desuden, hvis opbevaret korrekt, en meget lang holdbarhed, så selvom du kun bruger vanilje et par gange om året, så kan vaniljestænger af høj kvalitet sagtens holde sig. De bedste stænger bliver endda bedre med alderen.

 

Dyrkning af vanilje

Dyrkning af vanilje er særdeles arbejdskraftintensivt idet vaniljeplantens blomster skal bestøves manuelt. Høsten foregår langt de fleste steder også manuelt, og efter høsten skal hver enkelt vaniljestang tørres i en længere periode i både sol og skygge og desuden masseres i hånden gentagne gange for at få alle smagsstofferne frem.

Vaniljens kvalitet bestemmes ikke kun på dens indhold af vanillin (det stof der giver smagen af vanilje), men også på alle de andre aromaer, der findes i en vaniljestang. Du kan læse mere om, hvorfor vanilje ikke bare er vanilje i dette blogindlæg. Den mest eksklusive vanilje er en mangelvare og prisen går derfor hurtigt op. Prisen på vanilje er desuden påvirket af høstens størrelse.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

+45 4128 1002