Om Vanilje

Her finder du nyttig viden om vanilje

Spørgsmål og svar om vanilje

Om vanilje

Hvad er vanilje?

Vanilje er en orkidé som stammer fra Mexico, men som i dag dyrkes hele vejen rundt om jorden langs ækvator.

Er vanilje et krydderi?

Ja, vanilje er et krydderi, og selvom det mest er kendt fra det søde køkken, så er vanilje også fantastisk i det salte.

Er vanilje en plante?

Ja, vanilje er en plante. I naturen bliver den op til 10 m høj, når den vokser op ad andre planter i junglen.

På vaniljefarme holdes højden nede, så det er lettere at håndbestøve blomsterne og høste frugterne.

Er vanilje en orkide?

Ja, vanilje er en orkidé.

Der finder ca. 100 vaniljeorkidévarianter, men kun to er i almindelig handel i Danmark: planifolia, også kendt som bourbonvanilje, og tahitensis, der også kaldes polynesisk vanilje.

Er en vaniljestang en frugt?

Ja, vaniljestangen er vaniljeorkidéens frugt.

Er der forskel på vanilje?

Ja, der er meget stor forskel på vanilje. Især høsttidspunktet er vigtigt for at opnå en høj kvalitet.

Hvilken vanilje er den mest sjældne?

Tahitensis, også kendt som polynesisk vanilje, udgør kun ca. 5% af den vanilje, som er i almindelig handel.

Der er to vaniljer i almindelig handel: planifolia, også kendt som bourbonvanilje, og tahitensis, også kendt som polynesisk vanilje. Af de to udgør planifolia ca. 95% og tahitensis ca. 5%. Derudover kan man finde pomponavanilje, populært kaldet bananvanilje på rejser til Syd- og Mellemamerika. Men faktisk findes der mere end 100 forskellige vaniljesorter, som ikke dyrkes kommercielt til stænger.

Hvad gør en vaniljestang til “gourmet”?

En gourmet-vaniljestang har en vis størrelse, vandindhold og er uden tydelige fejl. Desværre siger ‘gourmet’-betegnelsen ikke noget om kvaliteten af vaniljen.

Hvad er den bedste vanilje?

En vanilje af høj kvalitet har et højt indhold af vanillin, og desuden en bred smagsprofil med for eksempel karamel, tørret frugt, chokolade og nødder.

Hvad koster 1 kilo vanilje?

Prisen på vanilje er varierende efter kvalitet og oprindelse, men de seneste år har man kunnet købe et kilo vanilje i Madagaskar for 250 USD.

Er vanilje sundt?

Vanilje indeholder antioxidanter, så det kan forsinke aldring, men mest af alt smager vanilje godt – og mon ikke glæden ved en dejlig smag forlænger livet?

Dyrkning og oprindelse

Hvilket land kommer vanilje fra?

Vaniljen stammer fra Centralamerika, men dyrkes i dag hele vejen rundt om jorden langs ækvator.

Hvem har opfundet vanilje?

Vanilje er en naturlig plante, så den er ikke opfundet. Men håndbestøvningen af vaniljeblomster blev opdaget af en slavegjort dreng på Ile de la Réunion, som dengang hed ile Bourbon – deraf navnet bourbonvanilje.

Kan man dyrke vanilje i Danmark?

Man kan godt have en vaniljeplante i sin stue, men den kommer næppe til at sætte blomster, og derfor kommer der heller ingen frugter.

Spørgsmål og svar om vanilje

Opbevaring og brug

Hvordan opbevarer man bedst vanilje?

Vanilje opbevares bedst i et glasrør med plastprop, eller en anden lukket beholder i et mørkt skab. Put ikke vaniljen i køleskab, og hæld ikke alkohol i glasset. Undlad at vacuumere vaniljen, for den aerobe proces bliver så i stedet en anaerob proces og vanilje får en duft af hestepærer.

Kan man fryse vanilje?

Vanilje af høj kvalitet skal ikke fryses for at holde sig. Ligesom vin bliver vaniljestænger blot bedre med årerne, hvis den altså opbevares korrekt.

Hvor lang tid kan vanilje holde sig?

Vanilje af god kvalitet, der opbevares korrekt kan holde sig, og bliver endda bedre med årene 

Kan man spise hele vaniljestangen?

Ja, man kan spise hele vaniljestangen, men vælg helst en økologisk vaniljestang for at undgå rester af sprøjtegifte.

Kan jeg bruge vaniljeekstrakt i stedet for vaniljestænger?

Det kan du sagtens, men vær opmærksom på, at vaniljeekstrakt kan indeholde en del sukker, så du skal justere din opskrift. Derudover indeholder en del af vaniljeekstrakterne på markedet kunstig vanilje.

Hvad svarer 1 stang vanilje til i pulver?

Det kommer an på hvilket pulver. Pulver er lavet af hele tørrede stænger og kan være lavet på stænger uden meget smag, fordi de er høstet for tidligt, eller fra stænger som først har været brugt til at lave ekstrakt på – og så skal der mange skefulde til at matche en lækker vaniljestang med et vanillinindhold på over 2%.

Vaniljeprodukter

Hvad er vaniljesukker lavet af?

Vaniljesukker kan være af forskellige kvaliteter. Det meste vaniljesukker er fremstillet af sukker og tørrede vaniljestænger der har været brugt til at lave ekstrakt af. Der er derfor ikke meget smag tilbage, og producenterne tilsætter derfor vanillin fremstillet af et restprodukt fra papirproduktion.

Er der alkohol i Bourbon vanilje?

Nej der er ikke alkohol i bourbonvanilje. Bourbonvanilje har sit navn fra Ile de Bourbon, som i dag hedder Ile de la Réunion. I Danmark bruges navnet om al vanilje af sorten planifolia, mens de i andre lande dækker over vanilje fra landene i og omkring det indiske ocean, samt det centrale og østlige Afrika.

Kan man selv lave vaniljeekstrakt?

Det kan man bestemt. Og den bliver tit bedre end dem, du kan købe, fordi du kan sikre dig, at kun vaniljestænger af ordentlig kvalitet bruges, og der ikke tilsættes kunstig vaniljearoma.

Er der sukker i en vaniljestang?

Nej, en vaniljestang er ikke i sig selv sød, selvom den tilføjer sødme til en ret.

Er der alkohol i vaniljearoma?

Vaniljearoma er kunstigt fremstillet vaniljesmag som ofte er fortyndet i alkohol for at gøre det lettere at bruge.

Hvad er kunstig vanilje?

Kunstig vanilje er vaniljesmag fremstillet af et restprodukt fra papirproduktionen. Faktisk må det kaldes ’naturlig vaniljearoma’, selvom det aldrig har set en vaniljestang, fordi det er lavet af et naturprodukt, træpulp.

Har du spørgsmål om vanilje?

Vaniljesorter og oprindelse

Det kan godt være forvirrende at finde rundt i de forskellige beskrivelser af vaniljestænger, fordi der både refereres til vaniljens sort, og dens oprindelse.

Der findes mere end 200 forskellige vaniljesorter, men kun tre er benyttet i kommercielt dyrket vanilje: Planifolia, Tahitensis og pompona. Der er desuden hybrider (blandinger) af disse tre. Vanilje dyrkes hele vejen rundt om jorden langs ekvator. Typisk opdeles vaniljen i Bourbonvanilje, Polynesisk vanilje og vanilje fra Caribien og Centralamerika.

Planifolia er langt den mest almindelige (mere end 80 % af den samlede verdensproduktion) og dyrkes i alle vaniljeproducerende områder, også Tahiti og resten af Polynesien. Tahitensis dyrkes i hovedsaligt i Tahiti og resten af Polynesien, mens Pompona typisk bliver dyrket som hybrid sammen med planifolia og tahitensis. Selvom planifoliavaniljen typisk indeholder mere vanillin, anses tahitensis af mange som finere.

Vaniljestænger på planten

Invester i en god vaniljestang

Det kan nemlig godt betale sig! En god vaniljestang er måske ikke engang den dyreste løsning, fordi du kun behøver at tage et lille stykke af den for at få en masse smag.

God vanilje har desuden, hvis opbevaret korrekt, en meget lang holdbarhed, så selvom du kun bruger vanilje et par gange om året, så kan vaniljestænger af høj kvalitet sagtens holde sig. De bedste stænger bliver endda bedre med alderen.

 

Dyrkning af vanilje

Dyrkning af vanilje er særdeles arbejdskraftintensivt idet vaniljeplantens blomster skal bestøves manuelt. Høsten foregår langt de fleste steder også manuelt, og efter høsten skal hver enkelt vaniljestang tørres i en længere periode i både sol og skygge og desuden masseres i hånden gentagne gange for at få alle smagsstofferne frem.

Vaniljens kvalitet bestemmes ikke kun på dens indhold af vanillin (det stof der giver smagen af vanilje), men også på alle de andre aromaer, der findes i en vaniljestang. Du kan læse mere om, hvorfor vanilje ikke bare er vanilje i dette blogindlæg. Den mest eksklusive vanilje er en mangelvare og prisen går derfor hurtigt op. Prisen på vanilje er desuden påvirket af høstens størrelse.