Om Vanilje

Her finder du nyttig viden om vanilje

To stænger i glasrør

Opbevaring af vanilje

Vanilje skal stå mørkt og ved stuetemperatur. Den skal opbevares i en lufttæt beholder. Det bedste er glas med en gummi- eller plastikprop. Korkpropper ser fine ud, men kan desværre ikke holde på alle vaniljens aromaer, så vi har fravalgt den. Det er en dårlig idé at opbevare vaniljen i plastikbeholdere fordi plastikken kan afgive forskellige stoffer til vaniljen.

Informationerne på denne side stammer blandt andet fra: Mohea.fr, bogen Vanilla af Eric Odoux og Michel Grisoni, denne franske blog, og selvfølgelig Fausto Bouchereau.

Vaniljesorter og oprindelse

Det kan godt være forvirrende at finde rundt i de forskellige beskrivelser af vaniljestænger, fordi der både refereres til vaniljens sort, og dens oprindelse.

Der findes mere end 200 forskellige vaniljesorter, men kun tre er benyttet i kommercielt dyrket vanilje: Planifolia, Tahitensis og pompona. Der er desuden hybrider (blandinger) af disse tre. Vanilje dyrkes hele vejen rundt om jorden langs ekvator. Typisk opdeles vaniljen i Bourbonvanilje, Polynesisk vanilje og vanilje fra Caribien og Centralamerika.

Planifolia er langt den mest almindelige (mere end 80 % af den samlede verdensproduktion) og dyrkes i alle vaniljeproducerende områder, også Tahiti og resten af Polynesien. Tahitensis dyrkes i hovedsaligt i Tahiti og resten af Polynesien, mens Pompona typisk bliver dyrket som hybrid sammen med planifolia og tahitensis. Selvom planifoliavaniljen typisk indeholder mere vanillin, anses tahitensis af mange som finere.

Invester i en god vaniljestang

Det kan nemlig godt betale sig! En god vaniljestang er måske ikke engang den dyreste løsning, fordi du kun behøver at tage et lille stykke af den for at få en masse smag.

God vanilje har desuden, hvis opbevaret korrekt, en meget lang holdbarhed, så selvom du kun bruger vanilje et par gange om året, så kan vaniljestænger af høj kvalitet sagtens holde sig. De bedste stænger bliver endda bedre med alderen.

 

Dyrkning af vanilje

Dyrkning af vanilje er særdeles arbejdskraftintensivt idet vaniljeplantens blomster skal bestøves manuelt. Høsten foregår langt de fleste steder også manuelt, og efter høsten skal hver enkelt vaniljestang tørres i en længere periode i både sol og skygge og desuden masseres i hånden gentagne gange for at få alle smagsstofferne frem.

Vaniljens kvalitet bestemmes ikke kun på dens indhold af vanillin (det stof der giver smagen af vanilje), men også på alle de andre aromaer, der findes i en vaniljestang. Du kan læse mere om, hvorfor vanilje ikke bare er vanilje i dette blogindlæg. Den mest eksklusive vanilje er en mangelvare og prisen går derfor hurtigt op. Prisen på vanilje er desuden påvirket af høstens størrelse.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

+45 4128 1002