Torben Bangs franske suk

Engang boede han i Paris, i New York, i Montreal. Så kom han tilbage til Danmark i tryg forvisning om, at verden ligger lige udenfor.
Torben Bang, én af Danmarks allerstørste kapaciteter indenfor festkager, taler om livet i en tid, hvor verden og festen er lukket.

Torben BangDet foregår naturligvis online. Torben Bang sidder i gråmeleret sweatshirt i noget, der ligner et arbejdsværelse og kigger venligt ned på mig, mens han børster min næse af for støv et par gange. Ind imellem viser han et glas Sprinkles som for at understrege sin pointe. Ellers er det svært at ane, at dette er manden, bageren, konditoren og chokolatieren, der står bagved gastronomiske selvforkælelser som ’Te på Slottet’, ’Cakenhagen’ i Tivoli eller nyeste skud på stammen: Cakes and Dreams i Zoologisk Have.

Det snakker vi heller ikke så meget om.

For Torben Bang er hjemme, som vi alle er, og hans gastronomiske kreationer udføres fra hjemmet på Frederiksberg og deles med et langt mindre publikum, et par venner ad gangen.

”Det er som om alt det man plejer at nå samtidig med, at man arbejder og rejser, det når man stadig, men så når man heller ikke mere end det, vel?”

Der er både et loftsrum, der kunne trænge til en overhaling ligesom opskriftsmappen er kommet med hjem til en oprydning.  Torbens lille latter afslører, at det ikke er sket endnu.

 

Fra festkager til flødeboller

Hvis verden var normal, ville Torben Bang ved siden af sine andre projekter levere en del mere eller mindre voluminøse festkager til bryllupper i Haveselskabets Have. Men det er snart længe siden, at man har kunnet samles 50 eller 100 mennesker til fest.

ForårsflødebollerI stedet koger han marmelader og forbereder kager og flødeboller til den kommende sæson. Vi er lige kommet fra Valentine’s Day og Fastelavn, hvor også Torben Bang, som alle andre kagekyndige i år, lavede sin version af den så ekstremt populære fastelavnsbolle.

Om lidt er det forår og påske, og især flødebollen kan se frem til en forårs-makeover med passionsfrugt/gurkemeje-eddike fra Oliviers og Co.

 

April in Paris

Forår, ja. Et saligt smil breder sig i skægget, mens Torben maler et billede op af kastanjetræer med spæde, lysegrønne skud.

Vi er på drømmeflugt til Luxembourghaven i Paris, byen hvor Torben Bang plejer at tilbringe en del af sine weekender i løbet af et år. Nu har han ikke været der siden juli.

Åh, og så en tur i Bon Marché og kigge på mad.

Torben Bang drømmer videre. Han har været i Paris så meget, at han ikke behøver at bevæge sig så meget rundt for at opleve. Det er bare at indånde stemningen, se de franske venner og holde til i Marais-kvarteret, hvor han altid bor.

Det at sidde på en parisisk café i tre timer og drikke en cappuccino. Det kan man også i Danmark, men det er bare ikke det samme, vel?

Også ostene hentes hjem fra den samme ostebutik, som Torben Bang har handlet i siden han som ung, nyudlært konditor arbejdede i Paris i ’99. ’Min ostepusher’ kalder han ostedamen, som præcis ved, at han foretrækker ostene fordelt i mindre pakker og vakuumpakket, så de kan holde sig længere og åbnes hen ad vejen. Og så ved han godt, at den samme ost kan købes i Torvehallerne, men for Torben Bang er det her ren nostalgi.

Jeg er nok lidt frankofil…

Det mærkes også, når han beskriver årene lidt udenfor New York, hvor han arbejdede som chokolatier efterfulgt af godt et år i Montreal. For de var lige frankofile, han og Montreal, den største by i Canadas fransktalende region, og i modsætning til New York, kunne han sagtens være blevet her for altid, hvis det ikke var for de nære relationer herhjemme.

I stedet drømmer han om et landsted i Bourgogne.

Tilbage til lejligheden og to-do-listen. I de kommende dage skal der kreeres flødeboller og et photoshoot af kager med de farvestrålende Sprinkles.

I støbeskeen er påskeæggene: Klassiske påskeægsskaller med et lag af Katrine Klinkens honning imellem samt olivenolie-ganache med Mette Ravn vanilje og sikkert nogle ristede mandler i.

Og så er der jo alt det, man nu kan nå, som man ikke får gjort.

Loftsrummet hilser drillende fra listen. Torben Bang smiler:

En del af mig håber jeg når det, en anden del at jeg ikke gør.

 

 

Torben Bangs forårsflødeboller og påskeæg kommer til at kunne købes hos Oliviers og Co.

Køb Torben Bangs honninghjerter med Mette Ravn vanilje i Katrine Honning shop

Glæd dig til forår og en sød genåbning i Zoologisk Haves Cakes and Dreams

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *