Ditte Ingemann – Når mad ikke bare er mad

Af Louisa Augoustakis

Ditte er passioneret omkring mad! Denne passion og kærlighed har hun formået at omsætte til en bred vifte af jobs gennem de seneste 10 år – alle med mad som omdrejningspunkt.

Ditte er selvstændigt beskæftiget som blandt andet madskribent, blogger og kogebogsforfatter, men også som food stylist og madfotograf.

Sidstnævnte kan opleves på hendes instagramprofil @ditsen, hvor hun har flere end 171.800 følgere!

 

Passion for mad, smag og kvalitet

Når Ditte går i køkkenet, så stiller hun skrappe krav til sine råvarer – øverst på listen står smag og kvalitet.

I vores interview siger hun selv: “jeg har en række krav, som jeg lægger vægt på, så især kvalitet, men også helt vildt meget smag, for det er måske det, der er allervigtigst for mig, når jeg sidder og udvikler opskrifter, at det skal smage godt!”

I forlængelse af det følger en snak om økologi og bæredygtighed, som for Ditte er en naturlig del af overvejelserne, når en råvare skal udvælges.

“Mit køkken er jo ikke 100% økologisk, men det er jo helt klart noget, jeg går op i. Jeg går op i, hvordan tingene bliver produceret, og at have respekt for tingene. (…) for mig handler det også om, at jeg kan gå ind og læse om det, og at der er gennemsigtighed”

 

Det er derfor heller ikke hvem som helst, hun samarbejder med, eller hvilken som helst råvare, hun gør brug af.

Ditte siger selv, at hun er meget kræsen, når det kommer til at udvælge samarbejdspartnere og leverandører, fordi det er vigtigt for hende at have et godt kendskab til et produkt eller en partner.

“Jeg har brug for at kende det ordentligt for også at kunne stå inde for det og arbejde med det.”

 

Tillid og gennemsigtighed

Når jeg spørger Ditte om, hvorfor hun har sat sin lid til Mette Ravn Vanilje, så falder svaret prompte:

“Det har jeg jo af flere grunde, men den største grund er, at hun (Mette, red.) helt klart har samme passion for gode råvarer og mad, som jeg har (…) det der med kvalitet, det ved jeg, det er det, Mette står for. Kvalitet og for smag og for passion for de gode råvarer.”

Ditte fremhæver, at Mette altid er på jagt efter de bedste vaniljer, hvilket garanterer råvarer af bedste kvalitet, og så fremhæver hun også, at Mette interesserer sig for hele processen, for økologi og ordentlige arbejdsvilkår:

“hun har jo også et aspekt af økologi, og interesserer sig for, hvor tingene kommer fra, og hvilke vilkår medarbejderne har og… ja, hun kommer hele vejen rundt fra produktionen til den færdige råvare. Så får man ligesom hele pakken, og så er det jo bare et sindssygt godt produkt!”

Vaniljenørderi

Ditte er med sin baggrund i ernæring og sine mange års erfaring med at udvikle opskrifter en selverkendt madnørd og ekspert inden for smagfuld mad med gode råvarer.

Det er derfor heller ikke en stor overraskelse, at Ditte og Mette kan stikke hovederne sammen om vaniljenørderi.

Ditte fortæller også, hvordan den enes passion kan nære flammen hos den anden:

“Altså jeg synes, det er fantastisk, når man får lov til at nørde bare med en enkelt råvare, og så, fordi Mette, hun er så passioneret, så smitter det jo selvfølgelig af, og det gør det jo bare virkelig interessant.”

Ditte anerkender, at vanilje er en dyr råvare at købe, men pointerer dog, at hvis man først har prøvet at investere i vanilje af god kvalitet, så opdager man hurtigt, at det er pengene værd:

“Hvis man først investerer i det, for det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er et dyrt produkt at købe, vanilje, så køber man aldrig de der sølle, tørre vaniljestænger for 2 for 40 eller hvad man kan få nogle gange (…), hvis man først har prøvet det… man får jo bare en helt anden smag og aroma, dét har jeg i hvert fald lært.”

Vanilje er ikke bare vanilje

Mettes viden om vaniljes mange muligheder har fået Ditte til at udvide sin brug af det lækre krydderi. Ditte har haft fornøjelsen af at overvære et foredrag, hvor Mette inviterede indenfor i vaniljens verden.

Om den oplevelse siger Ditte: “[Det var] meget, meget interessant. Det er hun skidegod til!” Hun uddyber oplevelsen med det følgende: “…og så finder man jo bare ud af, at det er en hel verden for sig selv, og vanilje er jo ikke bare vanilje! – og det tror jeg faktisk ikke helt, at jeg vidste.”

Ditte fortæller, at hun, som så mange af os andre, førhen primært har tænkt på vanilje som noget, der hører til i julens godter og andre søde sager, men at hun, efter foredraget, fik øjnene op for, at vanilje er et krydderi med mange muligheder.

“Jeg tror ikke, vi tænker over det som et krydderi, jeg tror bare, vi forbinder det med noget til jul, og så er det selvfølgelig også vaniljesukker man tit får tankerne hen på, hvilket er helt vildt ærgerligt.” Siger Ditte.

Hun fortæller samtidig, at hun nu er begyndt at bruge vanilje i det salte køkken: “Så jeg er jo også begyndt at bruge det rigtig meget i det salte køkken, hvor det jo også kan give en helt anden smagsnuance til maden”.

 

Dittes vaniljevalg

Afslutningvis spørger jeg Ditte, om hun har en yndlingsvanilje, hvortil hun må konstatere, at det er et svært valg.

Ditte når dog frem til, at hun for tiden er helt vild med den økologiske ugandavanilje, som giver hende vinterfornemmelser:

“Den er virkelig sød og næsten helt chokolade-agtig, så den passer sindssygt godt til det søde, til netop småkager. Jeg kan så have noget tilbage fra en tom vaniljestang og så komme det ned i risengrøden og ja, den er bare mega-lækker!”

 

Den økologiske ugandavanilje kan købes her, prøv den for eksempel i en lækker opskrift på aubergine curry.
Det er også muligt at booke et foredrag med Mette her.

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *