Aubergine curry med kokos og indisk vanilje

Portioner:

6

Tilberedelsestid:

1,5 time

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Salt
Introduktion

Om vanilje i det salte køkken

By: Marie Frank

Næst efter safran er vanilje det dyreste krydderi i verden. Herefter følger kardemomme.
Men hvor begge de sødmefulde krydderier, parfumerede safran og citrusfriske kardemomme, ofte bruges i det salte køkken, er vanilje nærmest forbeholdt det søde køkken. Og her, i det søde køkken, henfalder vi tit til kun at tale om ‘Bourbon’ eller ‘Tahiti’ i stedet for at vælge vaniljestangen efter, hvad den skal bruges til og ikke mindst sammen med.

Noget af det jeg synes er mest spændende ved at arbejde for Mette Ravn Vanilje, er forståelsen af, at vanilje ikke bare er vanilje.
Alt efter art, planifolia eller tahitensis, forarbejdning og hvilket område vaniljestangen er dyrket i, adskiller de forskellige aromaer sig fra hinanden. Ikke ulig vin. En rødvin er jo ikke bare en rødvin, vel? Præcis sådan gør det sig også gældende med vanilje. 

Vanilje er et alsidigt krydderi i det salte køkken. Der er de klassiske kombinationer med lys fisk og skalddyr, som f.eks. grillede hummere med Madagascar-vaniljesauce eller den nøddede Uganda-vanilje sammen med ristede kammuslinger og en fløjlsblød blomkålspuré.  Personligt holder jeg meget af kylling med morkler og Costa Rica-vanilje eller Madagascar-vaniljen i en langtidssimret boeuf bourguignon. 

Denne måneds opskrifter er inspiration til, hvordan man kan bruge en aromatisk vanilje fra Indien som krydderi både i det søde og det salte køkken. 

Den ene ret er en mildt krydret curry med bagte auberginer og kokos, der spiller skønt sammen med vaniljens cremede, sødmefulde og letrøgede aroma. Den anden er vores bud på en anglo-indisk efterårs-trifli med krydder-syltede blommer, indisk vaniljecreme og bittersødme fra kakao. 

Ingredienser

Aubergine curry

 • 4 spsk. neutral olie
 • 1 løg, pillet og finthakket
 • 4 fed hvidløg, pillet og finthakket
 • 3 cm ingefær skrællet og fintrevet
 • 1 Mette Ravn indisk vaniljestang
 • 1-2 spsk. masala
 • 1 spsk. tamarindpasta
 • 1 dåse kokosmælk
 • 4 bøftomater i grove tern
 • 3 store auberginer
 • Salt
 • Jaggery eller brun farin
 • Evt. 50 ml piskefløde

Masala

 • 1 spsk. korianderfrø
 • 1 spsk. sorte peberkorn
 • 1 spsk. spidskommen
 • 1 spsk. fennikelfrø
 • 1 tsk. grønne kardemommekapsler
 • 1 sort kardemomme, hvis du kan finde – ellers udelad
 • ½ tsk. nelliker
 • 1 Sri Lanka kanelstang

Instruktioner

Step 1

Forvarm ovnen til 175 grader C og rist krydderierne i 5 minutter i et ildfast fad. Lad afkøle til stuetemperatur og kværn til fint pulver i en krydderikværn.

Step 2

Steg løget i olie ved jævn varme i en stor gryde eller sauterpande til løget er gyldenbrunt. Tilsæt hvidløg, ingefær og vanilje og steg i et halvt minuts tid inden masala, tamarind pasta og 50 ml vand hældes ved. Reducér til en tyk krydderpasta og tilsæt kokosmælk og bøftomater.

Step 3

Lad curryen simre ved svag varme i en times tid til tomaterne er kogt ud og sovsen er cremet og intens.

Step 4

Forbered imens de bagte auberginer. Skyl auberginerne og skær toppen af. Skær auberginerne i grove stykker og vend med rigelig olie og et drys salt. Bred ud på en bageplade beklædt med sølvpapir og bag auberginerne i 35-40 minutter ved 200 grader C  til de er gyldenbrune og møre.

Step 5

Smag saucen til med salt og lidt jaggery eller brun farin (jeg brugte et par tsk.) og evt. lidt piskefløde for en mere cremet sauce.

Step 6

Vend de bagte auberginer i sovsen og server med dampede ris og masser af frisk koriander.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Rødfisk i vaniljeolie

Klargør fisken. Dup den tør og fjern evt urenheder. Opvarm vandbad til 54 grader enten i sousvidekar eller i en stor gryde.

Creme Anglaise

Universel vaniljesauce der kan bruges til is, tilbehør eller grundelement til buddinger

blomkål med brunet vaniljesmør

Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Marie Frank har skabt en ret med blomkål og vanilje, hvor vaniljen fra Uganda får lov til at udfolde sig i det salte køkken.

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.