Cannelé med vanilje fra Ile de la Réunion

Portioner:

12

Tilberedelsestid:

2 timer + 1/2

Sværhedsgrad:

Svær

Køkken:

Kage

Introduktion

Om cannelé

Af: Mette Ravn

Hvad er der med de der cannelé? Er det ikke bare en bøvlet fransk kage af tynd pandekagedej, som tror, den er en rigtig kage? Jo, men den smager altså helt fantastisk.

Denne opskrift har Marie Frank tilpasset danske råvarer, så din chance for succes er stor – men det er en svær kage, så giv ikke op, hvis du ikke lykkes førte gang (OK, jeg indrømmer det – tog mig tre forsøg, før jeg var tilfreds)

Dejen skal helst laves to dage i forvejen og kan holde sig mindst fire dage i køleskab.

 

Ingredienser

  • 500 g sødmælk
  • 50 g smør
  • 200 g flormelis
  • 100 g mel
  • 100 g æg 
  • 40 g æggeblomme 
  • 20-30 g  mørk rom
  • 1-2 vaniljestang fra ile de la Réunion
  • bivoks til at smøre formene

Formene skal smøres i bivoks, som kan købes i helsekostbutikker eller spørg din lokale biavler om hun kan hjælpe.

Canneléforme fås i forskellige materialer. Dem i kobber er bedst fordi, de er bedst til at holde på og fordele varmen. Af samme grund skal man ikke, med mindre man har en virkelig god ovn putte mere end seks ind ad gangen – ovnen taber simpelthen for meget varme.

Instruktioner

Step 1
Varm mælk op med smør, et godt nip salt og vaniljekorn + stænger op til lige under kogepunktet (85-86C) og lad køle af til stuetemperatur. Fisk vaniljestangen op og læg til side.
 
Step 2
Sigt flormelis og mel sammen og rør den afkølede mælk i. Kom æg og æggeblommer i dejen og blend med en stavblender til en blank, ensartet dej. Rør forsigtigt rom i dejen og sigt dejen over i en beholder igennem en finmasket si. Tilsæt vaniljestængerne og lad hvile på køl i 24-48 timer.
 
 
Step 3
Forvarm ovnen på 175C og varm kobberformene og bivoks i 10 minutter i den varme ovn. Fyld den smeltede bivoks i formene og hæld overskydende bivoks tilbage i skålen med bivoks. Vend kobberformene på hovedet på en rist og lad dem dryppe af et par minutter, så der kun er et tyndt, jævnt lag bivoks i formene. Lad dem afkøle med bunden i vejret og sæt dem derefter i fryseren i mindst 30 min.
 
 
Step 4
Varm imens ovnen op til 245C (konventionel varme) med en bageplade midt i ovnen.
 
Rør forsigtigt i dejen med en gaffel, så den er ensartet, men prøv at undgå at røre luft i dejen.
 
 
Step 5
Efter 30 min tages de iskolde kobberforme ud af fryseren og fyldes med 71-75g dej pr form. Fordel formene på bagepladen og bag i 15 minutter ved 245C.
 
Sænk temperaturen til 175C og bag i yderligere 1 time til 1 time og 15 minutter.
 
Vend kagerne ud af formene – husk handsker, formene er brandvarme – og lad afkøle en times tid, inden de spises.

Feedback og forslag

2 Kommentarer

  1. Ida

    Hvor store er de cannelé forme som passer til 71-75 gram dej? På forhånd tak for svar.

    Svar
    • metteravn

      Hej Ida, det er dem på 45 mm. Du kan sagtens bruge både 35 og 55 mm og så tilpasse mængden. Det er en af mine yndlingskager!

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Vaniljecreme

En klassisk vaniljecreme er en god at have i sit arsenal, når man skal lave desserter. Her får du Torben Bangs opskrift på en lækker, fløjlsblød vaniljecreme – den passer perfekt til for eksempel en Othellolagkage.

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

blomkål med brunet vaniljesmør

Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Marie Frank har skabt en ret med blomkål og vanilje, hvor vaniljen fra Uganda får lov til at udfolde sig i det salte køkken.

Creme Anglaise

Universel vaniljesauce der kan bruges til is, tilbehør eller grundelement til buddinger