Karen Blixens Høje Souffléer

Portioner:

6-8 stk

Tilberedelsestid:

1 time

Sværhedsgrad:

Nem

Køkken:

Sødt

Introduktion

 

Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff

Fra Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff

Denne opskrift på souffleédej har Karen Blixen fået af monsieur Perrochet under sin oplæring på Restaurant Rex. Nederst i opskriften har han noteret denne besked til hende: “Med denne basisdej og -metode, som jeg har givet Dem, kan De alt efter Deres smag tilføje hvilken som helst smagsgiver, som De har lyst til.” Herefter har han givet anvisninger på chokoladesoufflé, soufflé à la Palmyra og à la Rothschild. Palmyra-souffléen skal ifølge den franske kok garneres med ladyfingers vædes i anis-likør og confiteret frugt, Rotschild-souffléen skal have et skud kirschlikør i dejen og pyntes med kirsebær udblødt i kirsch.”

Opskriften er gengivet ordret, men vi har tilføjet kommentarer, som gør den lidt lettere at følge.

Karen Blixens Kogebog

Ingredienser

Souffléer 6 – 8 stk 

  • 25 g mel
  • 1/4 l mælk
  • 100 g sukker
  • Korn af en 1/4 stang Costa Rica vanilje
  • Et nip salt
  • 3 æggeblommer
  • 6 piskede æggehvider

Variation: ‘au chocolat’

“Lav nøjagtig den samme dej, bortset fra at De lige inden, De kommer æggehviderne i, opløser 3 stykker chokolade og derefter blander de piskede æggehvider deri.”

Variation: à la Rothschild

“Soufflédej, tilføj 3 skefulde kirsch, og garner den med kirsebær, der er udblødt i kirsch.” 

Variation: à la Palmyra

“Soufflédej, garner med ladyfingers fyldt med anislikør og confiteret frugt.” 

vaniljecreme

Instruktioner

Step 1

Rør melet ud i mælken, tilføj sukker, vanilje og lidt salt, og varm det op, til blandingen bliver tyktflydende.

Step 2

Tag blandingen af varmen, og kom æggeblommer i. Til sidst tilsættes de piskede æggehvider.

Step 3

Smør en postejform og drys den med sukker. Fyld dej i formen helt op til kanten. Brug en dejskraber til at glatte overfladen og give dejen form som en kuppel.

Step 4

Bag ved svag varme. Det er afgørende ikke at bage dem ved for høj varme, for så har det den effekt, at de ikke løfter sig.

Step 5

Fem minutter inden de er færdige, drysses de med flormelis og bages ved høj varme, til de får farve.

Note

Vi fik det bedste resultat ved at sætte souffléen ind i en 190 grader varm ovn, og skrue ned til 180 grader efter 15 min og bage videre i 12 minutter. Vi anbefaler ikke at drysse med flormelis før souffléen er færdigbagt.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Rislalamande

Risalamande med tahitivanilje

I denne opskrift giver Marie Frank grødrisene tre opkog i vand inden hun koger dem med mælk, fløde og vaniljestang. På den måde fjerner man en del af stivelsen og grøden bliver derfor mindre klistret og mere blød.

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Indisk vaniljetrifli

Blommetrifli med indisk vanilje

Endnu en opskrift fra Maries hånd. Den indiske vanilje kommer helt til sin ret sammen med blommerne og de eksotiske krydderier.

Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Ugandavanilje er af sorten planifolia. I denne opskrift får vaniljen lov til at trække i mælken i et døgn, hvilket bringer alle smagsnuancerne frem.

blomkål med brunet vaniljesmør

Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Marie Frank har skabt en ret med blomkål og vanilje, hvor vaniljen fra Uganda får lov til at udfolde sig i det salte køkken.

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.