Karen Blixens Høje Souffléer
Portioner:
6-8 stkTilberedelsestid:
1 timeSværhedsgrad:
NemKøkken:
SødtIntroduktion
Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff
Fra Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff
“Denne opskrift på souffleédej har Karen Blixen fået af monsieur Perrochet under sin oplæring på Restaurant Rex. Nederst i opskriften har han noteret denne besked til hende: “Med denne basisdej og -metode, som jeg har givet Dem, kan De alt efter Deres smag tilføje hvilken som helst smagsgiver, som De har lyst til.” Herefter har han givet anvisninger på chokoladesoufflé, soufflé à la Palmyra og à la Rothschild. Palmyra-souffléen skal ifølge den franske kok garneres med ladyfingers vædes i anis-likør og confiteret frugt, Rotschild-souffléen skal have et skud kirschlikør i dejen og pyntes med kirsebær udblødt i kirsch.”
Opskriften er gengivet ordret, men vi har tilføjet kommentarer, som gør den lidt lettere at følge.

Ingredienser
Souffléer 6 – 8 stk
- 25 g mel
- 1/4 l mælk
- 100 g sukker
- Korn af en 1/4 stang Costa Rica vanilje
- Et nip salt
- 3 æggeblommer
- 6 piskede æggehvider
Variation: ‘au chocolat’
“Lav nøjagtig den samme dej, bortset fra at De lige inden, De kommer æggehviderne i, opløser 3 stykker chokolade og derefter blander de piskede æggehvider deri.”
Variation: à la Rothschild
“Soufflédej, tilføj 3 skefulde kirsch, og garner den med kirsebær, der er udblødt i kirsch.”
Variation: à la Palmyra
“Soufflédej, garner med ladyfingers fyldt med anislikør og confiteret frugt.”




Instruktioner
Step 1
Rør melet ud i mælken, tilføj sukker, vanilje og lidt salt, og varm det op, til blandingen bliver tyktflydende.
Step 2
Tag blandingen af varmen, og kom æggeblommer i. Til sidst tilsættes de piskede æggehvider.
Step 3
Smør en postejform og drys den med sukker. Fyld dej i formen helt op til kanten. Brug en dejskraber til at glatte overfladen og give dejen form som en kuppel.
Step 4
Bag ved svag varme. Det er afgørende ikke at bage dem ved for høj varme, for så har det den effekt, at de ikke løfter sig.
Step 5
Fem minutter inden de er færdige, drysses de med flormelis og bages ved høj varme, til de får farve.
Note
Vi fik det bedste resultat ved at sætte souffléen ind i en 190 grader varm ovn, og skrue ned til 180 grader efter 15 min og bage videre i 12 minutter. Vi anbefaler ikke at drysse med flormelis før souffléen er færdigbagt.
Feedback og forslag
Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.
Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.
0 kommentarer