Budding for to

Portioner:

2 personer

Tilberedelsestid:

1 time + 6 timer på køl

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Dessert

Introduktion

Budding for to

Af Julie Matschafsky

Hvornår har du sidst spist budding? De fleste vil nok sige, at det ikke er tit, man bliver budt på en budding. Men hvorfor ikke?

I denne opskrift inspireret af Marie Holm byder vi buddingen velkommen til det moderne køkken og blæser dig omkuld med blød tekstur, mildt udtryk og kraftfuld vaniljesmag.

Nordens svar på Panna cotta!

Hvis du efter den her opskrift kan kalde dig selv for buddingelsker, skulle du kigge forbi Marie Holms buddingopskrifter i hendes bog Budding & andre dirrende desserter.

Opskriften er skaleret til to personer. Jeg lavede den i små glas og tog dem med på, hvad der blev, en rigtig forårskold picnic.

Ingredienser til budding

Ingredienser

  • 2 blade husblas
  • 0,85 dl piskefløde
  • 1,15 dl sødmælk
  • 45 g sukker

Tip: Hæld mælk og fløde op i det samme målebæger og gå efter 2 dl i alt, så gør det ikke så meget, hvis du ikke rammer de små mængder præcist.

  • Korn af 1/2 stang Tahitivanilje
  • 2 små æggeblommer
  • 0,85 dl piskefløde

Pynt og tilbehør

Buddingen er fin alene, men du kan pifte den op med syltede bær og spiselige blomster.

Ingredienser til budding
Æggeblommer og sukker piskes
Fløde, mælk og vanilje
Budding til picnic

Instruktioner

Step 1

Læg husblassen i blød i en stor skål vand.

Step 2

Hæld fløde, mælk og halvdelen af sukkeret i en tykbundet gryde sammen med udskrabede vaniljekorn og vaniljestænger. Varm det op ved svag varme til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad vanilje og mælkefløde trække under låg i 10-15 minutter.

Step 3

Pisk æggeblommer og det resterende sukker let sammen i en skål.

Step 4

Varm igen den vaniljeparfumerede mælkefløde op til lige under kogepunktet og hæld den hede fløde i æggesukkerblandingen under hektisk piskning. Hæld det hele tilbage i gryden og varm stille og roligt op ved lav varme og under omrøring, til den når en temperatur på 82-85 grader. Den må IKKE koge, men skal lige op og tykne til tyndt cremestadie.

Step 5

Tag gryden af blusset. Hiv husblassen op af udblødningsvandet, knug vandet fra og smid husblassen i den varme creme. Rør rundt til husblassen er helt smeltet.

Step 6

Hæld cremen gennem en sigte ned i en skål og lad den køle en smule, inden du sætter den i køleskabet. Den skal blive kold og stivne lidt i kanten. Det tager 1-2 timer.

Step 7

Pisk fløden til blødt skum og vend den i den afkøldede creme – start med en smule, som du giver nogle gode bank, så du får et homogent mix. Derefter kan du vende resten af skummet nænsomt i.

Step 8

Hæld buddingen i en (eller flere) passende form(e), som du forinden har skyllet i koldt vand. Sæt i køleskab til den er helt stiv – det tager ca 6 timer eller natten over. Før du vender buddingen ud, kan du med fordel sætte formen i varmt vand i fem sekunder for at løsne buddingen.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Billede af kagen cannelé

Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Ugandavanilje er af sorten planifolia. I denne opskrift får vaniljen lov til at trække i mælken i et døgn, hvilket bringer alle smagsnuancerne frem.

Brioche med bagte rabarber og vanilje

Er det en tærte? Eller er det en fastalavnsbolle? Jeg tror det er et lykkeligt ægteskab mellem de to. Det søde og bløde får lidt pow-wow af de syrlige rabarber. Opskriften er ikke svær, men den tager lidt tid. Det gør gode ting tit 🙂

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Indisk vaniljetrifli

Blommetrifli med indisk vanilje

Endnu en opskrift fra Maries hånd. Den indiske vanilje kommer helt til sin ret sammen med blommerne og de eksotiske krydderier.

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.