Torben Bangs Fastelavnsboller med vaniljecreme og blåbær
Portioner:
12 stykTilberedelsestid:
4-5 timerSværhedsgrad:
MiddelKøkken:
SødtTorben Bangs Fastelavnsboller
Sprød butterdej, fløjlsblød vaniljecreme, blåbær og flødeskum. Sådan beskriver Torben selv sine fastelavnsboller – det er da lige til at få tænderne til at løbe i vand!
Torben er garant for fantastiske kager, og denne opskrift på en klassisk fastelavnsbolle med fløjlsblød vaniljecreme, blåbærmarmelade og flødeskum er ingen undtagelse!
De sprøde flager af butterdej fletter sig perfekt sammen med fyldets luftige, cremede fornemmelse og sødme.
Butterdej, eller wienerbrødsdej, laves ved at man laminerer koldt smør i sin dej og folder den flere gange for at skabe de tynde, sprøde lag vi kender fra bagernes wienerbrød. Og en hjemmelavet butterdej er altså bare kræs!
Hjemmelavet butterdej kan måske virke svært og uopnåeligt, men med Torbens instruktioner, kræver det mest af alt gåpåmod og god tid.
Hvis det kniber med tiden, eller man synes, det virker helt uoverskueligt, så kan man købe en frossen butterdej i stedet.

Sådan vælger du din vaniljeHvis du drømmer om en stor vaniljeoplevelse med frugtige og florale noter, så vælg en tahiti-vanilje. Foretrækker du en lidt mørkere vaniljesmag med noter af mørk mælkechokolade, smørfedme og tørret frugt, så brug en uganda-vanilje. |
Ingredienser
Butterdej
Forberedelse: Stil 261 g mel på køl i ca. 10 minutter.
Indrulningssmør
250 g koldt smør
1 spsk. (ca. 11g) koldt mel
Dejen
250 g koldt hvedemel
0,5 tsk fint salt
Ca. 1,5 dl iskoldt vand
indrulningssmør
flormelis
Vaniljecreme
2 dl sødmælk
0,5 dl piskefløde
30 g sukker
25 g pasteuriserede æggeblommer
20 g maizena
1 vaniljestang
Blåbærmarmelade
250 g blåbær
1,5 – 2 dl syltesukker
1 tom vaniljestang – ingen vaniljekorn (f.eks. den fra vaniljecremen)
Samling og pynt
Ca. 700 g piskefløde
flormelis




Instruktioner
Butterdej
Indrulningssmør
- Skær smør i tern, og ælt det sammen med det kolde mel til du har en ensartet masse, det må ikke blive for blødt.
- Form det til en firkant på ca. 15×15 cm, stil smørblandingen i køleskabet i ca. 3 minutter.
Læg mærke til smørrets konsistens, den færdige dej skal have samme konsistens, når den er æltet sammen.
Dejen
- Kør dejen sammen til den er ensartet og har samme konsistens, som smørblandingen havde inden køling.
Undgå at dejen kører længe, den skal bare lige opnå en ensartet konsistens. - Glat dejen ud til en firkant på ca. 20×20 cm, læg det kolde smør ind i midten og fold dejens hjørner ind over smørret som en konvolut, stil dejen koldt i ca. 15 minutter.
- Rul dejen ud så den er ca. 25×35 cm, læg de to langsider ind over dejen, så de mødes på midten, og fold derefter en langside over den anden, så den er foldet fire gange, stil dejen koldt igen i ca. 15 minutter.
- Rul dejen ud igen så den måler 25×35 cm, læg den ene langside ca. 1/3 del ind over og fold derefter den anden side henover, så den er foldet tre gange, stil dejen koldt igen i ca. 15 minutter.
- Gentag de to sidste rulle- og foldeprocesser (punkt 3 og 4), stil herefter dejen koldt i mindst 1 time.
- Rul dejen ud til den er ca. 0.8 cm tyk over det hele, stik den ud i med en rund udstikker ca. 6 cm i diameter, stil de runde plader på en bageplade med papir, og lad dem hvile i 15 minutter.
- Varm ovnen op til 200 grader over- og undervarme, og bag diskene i 12 minutter.
- Tag forsigtigt pladen ud af ovnen, sigt flormelis over bollerne i et tyndt lag, og stil dem tilbage i ovnen.
- Skru ovnen op til 220 grader, og bag bollerne indtil flormelissen akkurat er smeltet på toppen.
- Stil butterdejsbollerne til afkøling.
Vaniljecreme
- Skær vaniljestangen igennem, skrab vaniljekornene ud og put dem (og evt. skallen) i en gryde sammen med mælken, sæt gryden over medium varme.
- Pisk sukker, maizena, æggeblommer og piskefløde sammen i en skål til det er helt ensartet.
- Når mælken er ved kogepunktet piskes maizenablandingen i den varme mælk, lad det hele koge i et par minutter under konstant piskning.
- Hæld cremen over i en skål, dæk med film, og stil koldt i ca. 1 time.
Blåbærmarmelade
- Kog blåbær, sukker og vaniljestang i et par minutter.
- Stil til afkøling.
Samling af fastelavnsbollerne
- Pisk fløden til flødeskum ved lav hastighed på røremaskinen eller med en håndmixer.
- Flæk de afkølede butterdejsboller på midten.
- Pisk den afkølede vaniljecreme sammen til en ensartet masse, vend forsigtigt 100 g flødeskum i cremen.
- Klargør tre sprøjteposer. Den første med mellemstor stjernetyl fyldes med flødeskum, den anden med en rund tyl (eller bare en afklippet spids) fyldes med vaniljecreme, og den tredje med enten en fyldetyl eller en anden rund tyl fyldes med blåbærmarmeladen.
- Sprøjt to kranse flødeskum oven på hinanden langs bundenes kant, fyld hullet ud med vaniljecreme, sprøjt en god portion blåbærmarmelade ind i vaniljecremens midte. Læg låget på, og giv den et lille tryk, sigt flormelis over toppen af fastelavnsbollerne. Velbekomme!
Feedback og forslag
Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.
Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.
0 kommentarer