Torben Bangs Fastelavnsboller med vaniljecreme og blåbær

Portioner:

12 styk

Tilberedelsestid:

4-5 timer

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Sødt

Torben Bangs Fastelavnsboller

Sprød butterdej, fløjlsblød vaniljecreme, blåbær og flødeskum. Sådan beskriver Torben selv sine fastelavnsboller – det er da lige til at få tænderne til at løbe i vand!

Torben er garant for fantastiske kager, og denne opskrift på en klassisk fastelavnsbolle med fløjlsblød vaniljecreme, blåbærmarmelade og flødeskum er ingen undtagelse!

De sprøde flager af butterdej fletter sig perfekt sammen med fyldets luftige, cremede fornemmelse og sødme. 

Butterdej, eller wienerbrødsdej, laves ved at man laminerer koldt smør i sin dej og folder den flere gange for at skabe de tynde, sprøde lag vi kender fra bagernes wienerbrød. Og en hjemmelavet butterdej er altså bare kræs!

Hjemmelavet butterdej kan måske virke svært og uopnåeligt, men med Torbens instruktioner, kræver det mest af alt gåpåmod og god tid.

Hvis det kniber med tiden, eller man synes, det virker helt uoverskueligt, så kan man købe en frossen butterdej i stedet.

Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.

 

 

Sådan vælger du din vanilje

Hvis du drømmer om en stor vaniljeoplevelse med frugtige og florale noter, så vælg en tahiti-vanilje.

Foretrækker du en lidt mørkere vaniljesmag med noter af mørk mælkechokolade, smørfedme og tørret frugt, så brug en uganda-vanilje.

 

Ingredienser

Butterdej

Forberedelse: Stil 261 g mel på køl i ca. 10 minutter.

Indrulningssmør

250 g koldt smør
1 spsk. (ca. 11g)  koldt mel

Dejen

250 g koldt hvedemel
0,5 tsk fint salt
Ca. 1,5 dl iskoldt vand
indrulningssmør

flormelis

Vaniljecreme  

2 dl sødmælk
0,5 dl piskefløde
30 g sukker
25 g pasteuriserede æggeblommer
20 g maizena
1 vaniljestang

Blåbærmarmelade

250 g blåbær
1,5 – 2 dl syltesukker
1 tom vaniljestang – ingen vaniljekorn (f.eks. den fra vaniljecremen)

Samling og pynt

Ca. 700 g piskefløde
flormelis

Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.
Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.
Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.
Gennemskåret fastelavnsbolle af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.

Instruktioner

Butterdej

Indrulningssmør

  1. Skær smør i tern, og ælt det sammen med det kolde mel til du har en ensartet masse, det må ikke blive for blødt.
  2. Form det til en firkant på ca. 15×15 cm, stil smørblandingen i køleskabet i ca. 3 minutter.

Læg mærke til smørrets konsistens, den færdige dej skal have samme konsistens, når den er æltet sammen.

 

Dejen

  1. Kør dejen sammen til den er ensartet og har samme konsistens, som smørblandingen havde inden køling.
    Undgå at dejen kører længe, den skal bare lige opnå en ensartet konsistens.
  2. Glat dejen ud til en firkant på ca. 20×20 cm, læg det kolde smør ind i midten og fold dejens hjørner ind over smørret som en konvolut, stil dejen koldt i ca. 15 minutter.
  3. Rul dejen ud så den er ca. 25×35 cm, læg de to langsider ind over dejen, så de mødes på midten, og fold derefter en langside over den anden, så den er foldet fire gange, stil dejen koldt igen i ca. 15 minutter.
  4. Rul dejen ud igen så den måler 25×35 cm, læg den ene langside ca. 1/3 del ind over og fold derefter den anden side henover, så den er foldet tre gange, stil dejen koldt igen i ca. 15 minutter.
  5. Gentag de to sidste rulle- og foldeprocesser (punkt 3 og 4), stil herefter dejen koldt i mindst 1 time.
  6. Rul dejen ud til den er ca. 0.8 cm tyk over det hele, stik den ud i med en rund udstikker ca. 6 cm i diameter, stil de runde plader på en bageplade med papir, og lad dem hvile i 15 minutter.
  7. Varm ovnen op til 200 grader over- og undervarme, og bag diskene i 12 minutter.
  8. Tag forsigtigt pladen ud af ovnen, sigt flormelis over bollerne i et tyndt lag, og stil dem tilbage i ovnen.
  9. Skru ovnen op til 220 grader, og bag bollerne indtil flormelissen akkurat er smeltet på toppen.
  10. Stil butterdejsbollerne til afkøling.

Vaniljecreme

  1. Skær vaniljestangen igennem, skrab vaniljekornene ud og put dem (og evt. skallen) i en gryde sammen med mælken, sæt gryden over medium varme.
  2. Pisk sukker, maizena, æggeblommer og piskefløde sammen i en skål til det er helt ensartet.
  3. Når mælken er ved kogepunktet piskes maizenablandingen i den varme mælk, lad det hele koge i et par minutter under konstant piskning.
  4. Hæld cremen over i en skål, dæk med film, og stil koldt i ca. 1 time.

Blåbærmarmelade

  1. Kog blåbær, sukker og vaniljestang i et par minutter.
  2. Stil til afkøling.

Samling af fastelavnsbollerne

  1. Pisk fløden til flødeskum ved lav hastighed på røremaskinen eller med en håndmixer.
  2. Flæk de afkølede butterdejsboller på midten.
  3. Pisk den afkølede vaniljecreme sammen til en ensartet masse, vend forsigtigt 100 g flødeskum i cremen.
  4. Klargør tre sprøjteposer. Den første med mellemstor stjernetyl fyldes med flødeskum, den anden med en rund tyl (eller bare en afklippet spids) fyldes med vaniljecreme, og den tredje med enten en fyldetyl eller en anden rund tyl fyldes med blåbærmarmeladen.
  5. Sprøjt to kranse flødeskum oven på hinanden langs bundenes kant, fyld hullet ud med vaniljecreme, sprøjt en god portion blåbærmarmelade ind i vaniljecremens midte. Læg låget på, og giv den et lille tryk, sigt flormelis over toppen af fastelavnsbollerne. Velbekomme!

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!

Brioche med bagte rabarber og vanilje

Er det en tærte? Eller er det en fastalavnsbolle? Jeg tror det er et lykkeligt ægteskab mellem de to. Det søde og bløde får lidt pow-wow af de syrlige rabarber. Opskriften er ikke svær, men den tager lidt tid. Det gør gode ting tit 🙂

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.

Is-te med fersken og vanilje

Jeg har aldrig rigtig været fan af iste fra supermarkedskøleren. Den her version kunne jeg derimod drikke dagen lang.