Gammeldags Fastelavnsboller – helt klassisk og med twists

Portioner:

12 styk

Tilberedelsestid:

2 timer

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Sødt

Fastelavnsboller som min mormor lavede dem

Det her minder mig om vinter hos mine bedsteforældre. Om modvillige traveture i storm, og om at komme hjem til et varmt hus der duftede af vanilje og emmede af hygge.

Alligevel kunne jeg ikke lade være med at lege lidt med smagene og komme med to varianter over den klassiske opskrift: en eksotisk med rosenvand og pistacienødder, der leder tankerne hen på det mellemøstlige, og en dirty version med bacon (prøv det før du siger noget!).

Fastelavnsbolle med vanilje

Ingredienser

Bolledej

2 dl mælk
200 g smør
50 g gær
100 g sukker
1 tsk salg
500 g hvedemel

Vaniljecreme  

1 æg
2 spsk sukker
2,5 tsk mel
2,5 dl kold mælk
0,5 stang vanilje

Variationer 

Dirty:
1 skive bacon

Eksotisk:
1 spsk rosenvand
35 g pistcienødder

Fastelavnsboller
Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.
Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum.
Dirty fastelavnsbolle

Instruktioner

Bolledej

  1. Lun mælk og smelt smørret deri
  2. Smuldr gæren i mælkeblandingen
  3. Put de tørre ingredienser i røremaskinen eller en røreskål, og hæld mælkeblandingen over
  4. Rør indtil dejen slipper siderne af skålen og du har en sammenhængende dej.
  5. Stil dejen lunt og lad den hæve til dobbelt størrelse

Vaniljecreme 

  1. Pisk æg og sukker sammen
  2. Flæk vaniljestangen og skil kornene ad ved at blande med lidt sukker
  3. Pisk alle ingredienser sammen i en gryde og bring den til kog under konstant omrøring.
  4. Lad koge godt igennem (ellers smager cremen af mel). Pas på det ikke brænder på.

Samling

  1. Del dejen i 24 lige store stykker, rul dem til kugler og sæt dem på en bageplade. Brug evt en vægt for at få dem lige store.
  2. Lad dem hæve i ca 30 minutter
  3. Tryk et hul midt i bollen (jeg bruger fingrene, men du kan også bruge bunden af et snapseglas.
  4. Fyld hullet med creme
  5. Bag ved 220 grader i 12 min
  6. Dekorer med glasur du kan bruge Torbens opskrift 

Variationer: Dirty med bacon 

  1. Rist en skive bacon og lad den køle ned på et stykke køkkenrulle.
  2. Hak den afkølede bacon helt fint og drys over fastelavnsbollerne inden du bager dem

Variationer: Eksotisk med rosenvand og pistacie

  1. Tilføj en spsk rosenvand til cremen når den er færdig. Rør godt igennem.
  2. Hak picstacienødder fint og drys over bollerne inden du sætter dem i ovnen

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Kirsebærsauce med solbær

Hvad nu hvis kirsebærsaucen ikke blot bugner af de forventede mørkerøde bær, men samtidig favnes af noget andet?
En julesauce med besked derude fra, at det lysner dag for dag.
Prøv den!

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Budding for to

Budding for to

I denne opskrift inspireret af Marie Holm byder vi buddingen velkommen til det moderne køkken og blæser dig omkuld med den bløde tekstur, milde udtryk og kraftfulde vaniljesmag.

Nordens svar på Panna cotta!

Vaniljehonning

Zombeans

Brugte vaniljestænger – hvad gør jeg med dem?
De her opskrifter er mine egne tips og tricks til, hvad du kan lave på tomme vaniljestænger, som jeg kalder Zombeans.
Når du har tømt din vaniljestang for vaniljekorn, så lad endelig være med at smide resterne ud. Der gemmer sig nemlig stadig smag i de ellers døde stænger. Faktisk dannes den gode smag i skallen, som ligesom kornene er smagsgivere.
På den måde får du mest ud af den kostbare vaniljestang og undgår at smide den ellers brugbare stang væk, før den er brugt færdig.
Lad os få genbrugt de stænger!

Karen Blixens Madeleines

Madeleines er skønne små kager som er perfekte til en kop te, når man trænger til en pause og drømme sig væk. Jeg kan se Karen Blixen nyde dem i selskab med Dennys i skyggen under et træ med udsigt til Ngong Hills.