Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Portioner:

6

Tilberedelsestid:

1 time + 1/2 time

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Dessert
Introduktion

Om iskrystaller

Af: Mette Ravn

I denne opskrift benyttes skummetmælkspulver og glukosesirup for at give den mest cremede is, uden iskrystaller. Skummetmælkspulveret binder en del af væsken som ellers ville krystallisere, mens glukosesirup forhindrer dannelsen af de relativt store iskrystaller fra sukrose, og i stedet bidrager til dannelsen af mindre iskrystaller, hvilket giver en blødere is.

Vaniljeis

Ingredienser

  • 1 stang Uganda vanilje, flækket
  • 500 ml skummetmælk
  • 250 ml piskefløde
  • 50 g skummetmælkspulver
  • 40 g glukosesirup 
  • 4 æggeblommer 
  • 125 g  sukker
Smagen af vanilje kommer ikke fra kornene, men fra skallen (som under forarbejdning giver smag til kornene) og det er derfor altid en god idé, at lade vaniljestangen trække i kortere eller længere tid for at få det hele med. Ting tager tid og det kan godt betale sig at lade vaniljen stå og trække på køl. På den måde får man ikke bare en mere intens vaniljesmag, men også flere nuancer med.

Instruktioner

Step 1
Hak vaniljestængerne groft og kom dem i en tykbundet gryde med skummetmælken. Varm op til ca. 75 grader C, tag af varmen og hæld i en beholder med låg. Sæt på køl, minimum natten over, men gerne et par dage, så mælken kan tage smag af stængerne.
 
Step 2
Hæld vaniljemælk, fløde, skummetmælkspulver og glukosesirup i en tykbundet gryde og varm op. Varm op til lige under kogepunktet, mens du pisker æggeblommer og sukker meget lyst og luftigt i en skål – det tager ca. 8-10 minutter.
 
 
Step 3

Varm igen mælken op til lige under kogepunktet og hæld langsomt i æggeblommerne under omrøring. Hæld cremen tilbage i gryden og varm op over lav varme, til cremen er 75C varm.

Step 4
Hæld i en ren skål og sæt på køl mindst 6 timer, gerne natten over.
Step 5
Sigt vaniljestykkerne fra og kør isen på ismaskine.
Kom isen i en beholder og frys mindst en times tid inden servering.

Feedback og forslag

2 Kommentarer

  1. Ann

    Hej Mette
    Lækkert!!!
    Mener du at stængerne skal hakkes hele og koges med mælken?

    Du har nemlig et billede med af en kniv der skraber vanillekorn, Dem er der bare intet nævnt om i opskriften?

    Svar
    • metteravn

      Orv ja, det kan jeg godt se. Tanken er, at du flækker og derefter hakker stængerne groft, så kornene kan komme ud. På den måde kommer de til at afgive mest mulig smag til ismassen. Håber det giver mening, ellers giv lyd 🙂

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Creme Anglaise

Universel vaniljesauce der kan bruges til is, tilbehør eller grundelement til buddinger

Vaniljecreme

En klassisk vaniljecreme er en god at have i sit arsenal, når man skal lave desserter. Her får du Torben Bangs opskrift på en lækker, fløjlsblød vaniljecreme – den passer perfekt til for eksempel en Othellolagkage.

blomkål med brunet vaniljesmør

Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Marie Frank har skabt en ret med blomkål og vanilje, hvor vaniljen fra Uganda får lov til at udfolde sig i det salte køkken.

Bananpandekage med frugt og vaniljeekstrakt

Bananpandekager med vaniljeekstrakt

Bananpandekager er en nem og lækker måde at stille den søde tand på en lidt sundere måde. Perfekt til lidt selvforkælelse i januar, som ellers ofte står på gråvejr og slankekure.

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!

Karen Blixens Madeleines

Madeleines er skønne små kager som er perfekte til en kop te, når man trænger til en pause og drømme sig væk. Jeg kan se Karen Blixen nyde dem i selskab med Dennys i skyggen under et træ med udsigt til Ngong Hills.