Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Portioner:

6

Tilberedelsestid:

1 time + 1/2 time

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Dessert
Introduktion

Om iskrystaller

Af: Mette Ravn

I denne opskrift benyttes skummetmælkspulver og glukosesirup for at give den mest cremede is, uden iskrystaller. Skummetmælkspulveret binder en del af væsken som ellers ville krystallisere, mens glukosesirup forhindrer dannelsen af de relativt store iskrystaller fra sukrose, og i stedet bidrager til dannelsen af mindre iskrystaller, hvilket giver en blødere is.

Vaniljeis

Ingredienser

  • 1 stang Uganda vanilje, flækket
  • 500 ml skummetmælk
  • 250 ml piskefløde
  • 50 g skummetmælkspulver
  • 40 g glukosesirup 
  • 4 æggeblommer 
  • 125 g  sukker
Smagen af vanilje kommer ikke fra kornene, men fra skallen (som under forarbejdning giver smag til kornene) og det er derfor altid en god idé, at lade vaniljestangen trække i kortere eller længere tid for at få det hele med. Ting tager tid og det kan godt betale sig at lade vaniljen stå og trække på køl. På den måde får man ikke bare en mere intens vaniljesmag, men også flere nuancer med.

Instruktioner

Step 1
Hak vaniljestængerne groft og kom dem i en tykbundet gryde med skummetmælken. Varm op til ca. 75 grader C, tag af varmen og hæld i en beholder med låg. Sæt på køl, minimum natten over, men gerne et par dage, så mælken kan tage smag af stængerne.
 
Step 2
Hæld vaniljemælk, fløde, skummetmælkspulver og glukosesirup i en tykbundet gryde og varm op. Varm op til lige under kogepunktet, mens du pisker æggeblommer og sukker meget lyst og luftigt i en skål – det tager ca. 8-10 minutter.
 
 
Step 3

Varm igen mælken op til lige under kogepunktet og hæld langsomt i æggeblommerne under omrøring. Hæld cremen tilbage i gryden og varm op over lav varme, til cremen er 75C varm.

Step 4
Hæld i en ren skål og sæt på køl mindst 6 timer, gerne natten over.
Step 5
Sigt vaniljestykkerne fra og kør isen på ismaskine.
Kom isen i en beholder og frys mindst en times tid inden servering.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Kirsebærsauce med solbær

Hvad nu hvis kirsebærsaucen ikke blot bugner af de forventede mørkerøde bær, men samtidig favnes af noget andet?
En julesauce med besked derude fra, at det lysner dag for dag.
Prøv den!

Karen Blixens Madeleines

Madeleines er skønne små kager som er perfekte til en kop te, når man trænger til en pause og drømme sig væk. Jeg kan se Karen Blixen nyde dem i selskab med Dennys i skyggen under et træ med udsigt til Ngong Hills.

Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag, når du får dem i munden. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Kirsebærsauce med solbær

Hvad nu hvis kirsebærsaucen ikke blot bugner af de forventede mørkerøde bær, men samtidig favnes af noget andet?
En julesauce med besked derude fra, at det lysner dag for dag.
Prøv den!

Rødfisk i vaniljeolie

Klargør fisken. Dup den tør og fjern evt urenheder. Opvarm vandbad til 54 grader enten i sousvidekar eller i en stor gryde.

Vaniljehonning

Zombeans

Brugte vaniljestænger – hvad gør jeg med dem?
De her opskrifter er mine egne tips og tricks til, hvad du kan lave på tomme vaniljestænger, som jeg kalder Zombeans.
Når du har tømt din vaniljestang for vaniljekorn, så lad endelig være med at smide resterne ud. Der gemmer sig nemlig stadig smag i de ellers døde stænger. Faktisk dannes den gode smag i skallen, som ligesom kornene er smagsgivere.
På den måde får du mest ud af den kostbare vaniljestang og undgår at smide den ellers brugbare stang væk, før den er brugt færdig.
Lad os få genbrugt de stænger!