Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Portioner:

4

Tilberedelsestid:

1 time

Sværhedsgrad:

Nem

Køkken:

Salt
Introduktion

Om brunet smør og Uganda-vanilje

By: Mette Ravn

Kender du det, at nogle fødevarer bare passer sammen? Som jordbær og fløde f.eks?

Jeg havde ikke tænkt på det før, men da Marie Frank (læs interviewet med hende på bloggen) foreslog mig en opskrift med brunet smør, ristede hasselnødder og Uganda vanilje, var jeg overbevist med det samme: De tre ingredienser kan noget sammen. Da hun så tilføjede min yndlingsgrøntsag, blomkål, var jeg allerede ude af døren, på vej ned for at handle.

Smagene i denne ret er så intense og har så meget umami, at man sagtens kan udelade kød og bare servere blomkålshovedet med smørstegt salvie og måske en syrlig dressing. Retten kan også laves med Costa Rica vanilje, mens Tahitien nok bliver lidt for floral.

 

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshoved
  • 100g smør
  • ½ Uganda vaniljestang, flækket
  • et drys flagesalt
  • 25 g hasselnødder, ristede og hakkede

Instruktioner

Step 1

Smelt smørret med vaniljestangen i en lille kasserolle over middel varme, og lad det langsomt brune af til det er gyldenbrunt og dufter af ristede hasselnødder. Skrab jævnligt bunden af kasserollen med en grydeske, så det ikke branker.

Step 2

Forvarm imens ovnen på 225 grader C.

Step 3

Pluk yderbladene af blomkålen, men lad de tynde, inderste blade blive på og trim stokken i bunden af blomkålshovedet.

Step 4

Kom blomkålshovedet med bunden i vejret i en stor gryde  med kogende, saltet vand og kog i 7-8 minutter. Tag det op af gryden og lad dryppe af i 10-15 minutter.

Step 5

Tag vaniljestangen op og pensel blomkålshovedet med det brunede vaniljesmør, drys med salt og bag midt i ovnen i 25-30 minutter til blomkålen er  gyldenbrun.

Step 6

Anret blomkålet med de ristede og hakkede hasselnødder, et drys flagesalt og evt nogle smørstegte salvieblade.

Om plating og smukke anretninger

Smager maden bedre når den serveres smukt? Det er jeg sikker på, den gør. De dygtigste kokke og konditorer skaber små kunstværker hver gang de går i køkkenet.

Hvis du vil se, hvordan retter kan plates, så kig forbi http://morethansweet.dk, hvor Marie Frank viser, hvordan den kage skal skæres.

På billedet til højre har jeg forsøgt at gøre hende kunsten efter – og vedstår mig, at rustikt er det jeg er bedst til – men man kan altid drømme. Og øve sig.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Creme Anglaise

Universel vaniljesauce der kan bruges til is, tilbehør eller grundelement til buddinger

Karen Blixens Madeleines

Madeleines er skønne små kager som er perfekte til en kop te, når man trænger til en pause og drømme sig væk. Jeg kan se Karen Blixen nyde dem i selskab med Dennys i skyggen under et træ med udsigt til Ngong Hills.

Is-te med fersken og vanilje

Jeg har aldrig rigtig været fan af iste fra supermarkedskøleren. Den her version kunne jeg derimod drikke dagen lang.

Creme Anglaise

Universel vaniljesauce der kan bruges til is, tilbehør eller grundelement til buddinger

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.