Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Portioner:

4

Tilberedelsestid:

1 time

Sværhedsgrad:

Nem

Køkken:

Salt
Introduktion

Om brunet smør og Uganda-vanilje

By: Mette Ravn

Kender du det, at nogle fødevarer bare passer sammen? Som jordbær og fløde f.eks?

Jeg havde ikke tænkt på det før, men da Marie Frank (læs interviewet med hende på bloggen) foreslog mig en opskrift med brunet smør, ristede hasselnødder og Uganda vanilje, var jeg overbevist med det samme: De tre ingredienser kan noget sammen. Da hun så tilføjede min yndlingsgrøntsag, blomkål, var jeg allerede ude af døren, på vej ned for at handle.

Smagene i denne ret er så intense og har så meget umami, at man sagtens kan udelade kød og bare servere blomkålshovedet med smørstegt salvie og måske en syrlig dressing. Retten kan også laves med Costa Rica vanilje, mens Tahitien nok bliver lidt for floral.

 

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshoved
  • 100g smør
  • ½ Uganda vaniljestang, flækket
  • et drys flagesalt
  • 25 g hasselnødder, ristede og hakkede

Instruktioner

Step 1

Smelt smørret med vaniljestangen i en lille kasserolle over middel varme, og lad det langsomt brune af til det er gyldenbrunt og dufter af ristede hasselnødder. Skrab jævnligt bunden af kasserollen med en grydeske, så det ikke branker.

Step 2

Forvarm imens ovnen på 225 grader C.

Step 3

Pluk yderbladene af blomkålen, men lad de tynde, inderste blade blive på og trim stokken i bunden af blomkålshovedet.

Step 4

Kom blomkålshovedet med bunden i vejret i en stor gryde  med kogende, saltet vand og kog i 7-8 minutter. Tag det op af gryden og lad dryppe af i 10-15 minutter.

Step 5

Tag vaniljestangen op og pensel blomkålshovedet med det brunede vaniljesmør, drys med salt og bag midt i ovnen i 25-30 minutter til blomkålen er  gyldenbrun.

Step 6

Anret blomkålet med de ristede og hakkede hasselnødder, et drys flagesalt og evt nogle smørstegte salvieblade.

Om plating og smukke anretninger

Smager maden bedre når den serveres smukt? Det er jeg sikker på, den gør. De dygtigste kokke og konditorer skaber små kunstværker hver gang de går i køkkenet.

Hvis du vil se, hvordan retter kan plates, så kig forbi http://morethansweet.dk, hvor Marie Frank viser, hvordan den kage skal skæres.

På billedet til højre har jeg forsøgt at gøre hende kunsten efter – og vedstår mig, at rustikt er det jeg er bedst til – men man kan altid drømme. Og øve sig.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!

Torben Bangs Othellolagkage

I anledning af den forestående dessertkonkurrence Lækkerier Prisen, hvor Torben Bang skal deltage, så deler jeg opskriften på Torbens vidunderlige Othellolagkage. Torben er en god ven af Mette og har flere gange hjulpet med opskrifter til både Bogen om Vanilje og hjemmesiden. Torben Bang er konditor med erfaring fra både ind- og udland. Han er garant for velsmag der, som han selv siger, er kalorierne værd – og Othellolagkagen er bestemt ingen undtagelse! God fornøjelse!

Rislalamande

Risalamande med tahitivanilje

I denne opskrift giver Marie Frank grødrisene tre opkog i vand inden hun koger dem med mælk, fløde og vaniljestang. På den måde fjerner man en del af stivelsen og grøden bliver derfor mindre klistret og mere blød.

Indisk vanilje

Aubergine curry med kokos og indisk vanilje

Varme indiske krydderier og skøn indisk vanilje.

Indisk vaniljetrifli

Blommetrifli med indisk vanilje

Endnu en opskrift fra Maries hånd. Den indiske vanilje kommer helt til sin ret sammen med blommerne og de eksotiske krydderier.