Trippel-vanilje nytårskage af Frederik Haun

Portioner:

10 personer

Tilberedelsestid:

3 timer

Sværhedsgrad:

Middel

Køkken:

Kage

Introduktion

Trippel-vanilje nytårskage med passion

Af Frederik Haun

Tre vaniljer med hver deres smag, den ene af dem opdelt i skal og vaniljekorn. Der er masser af smagsudforskning.

Krystallerne fra givrée-vaniljen er rundhåndet drysset over kagen og giver små eksplosioner af vaniljesmag. Bunden har fået smag fra skallen af en ugandavanilje, der trækker i brunet smør. Moussen er fyldt med tahitivanilje, og passionsgeléen har kornene fra ugandavaniljen, som giver det ellers meget syrlige et lag af varme.

Trippel-vaniljekage med passionsfrugt

Ingredienser

Kiksebund

50 g Havregryn
50 g Fuldkornshvedemel
40 g Brun farin
40 g Pistacienødder, saltede
Korn fra 1/2 Ugandavanilje
1/2 tsk Bagepulver
50 g Smør
2 spsk. Mælk
1 tom Vaniljestang, Uganda
45 g Smør

Vaniljemousse  

25 g Past. æggeblommer
15 g Past. æggehvider
40 g Rørsukker
2,5 blad Husblas
40 g Sødmælk
185 g Piskefløde
Korn fra 1/2 Tahitivanilje

Passion/appelsin gelé 

15 Passionsfrugter
1 Appelsin
1 spsk. Rørsukker
Korn fra 1/2 Ugandavanilje
1,5 blad Husblas

 

Chokoladepynt (guldpapir)

300 g Mælkechokolade
Kageplast
Guldstøv

 

Givrée-vanilje 

Vaniljekrystaller til at toppen kagen med

 

Ingredienser til budding
Æggeblommer og sukker piskes
Fløde, mælk og vanilje
Budding til picnic

Instruktioner

Kiksebund

  1. Brun 45 gram smør og lad det trække med den tomme vaniljestang, kun den og ikke korn. Stil til side.
  2. Blend havregryn til fint mel
  3. Hak pistaciekernerne fint i en minihakker
  4. Bland vaniljekornene med den brune farin
  5. Vend havregrynsmel og de finthakkede pistaciekerner med fuldkornsmel, vaniljeblandingen og bagepulver, og smuldr smør heri
  6. Tilsæt de to spsk mælk
  7. Ælt det på røremaskine til en sammenhængende masse
  8. Spred det ud på en bradepande beklædt med papir som en crumble og bag det ved 180 grader i 15 min. Rør i det halvvejs. 
  9. Lad crumblen køle lidt af og tilsæt den brunede smør efter den er varmet lidt op og fordel det i en 20 cm kagering med bagepapir i bunden og kageplast i kanten. (Tip hvis det ikke hænger godt nok sammen kan det blendes) Tryk massen godt ned, så den bliver jævn bunden. 
  10. Sæt på frys i 20 min.

Vaniljemousse 

  1. Udblød husblas i koldt vand 15 min
  2. Æggeblommer, æggehvider og rørsukker piskes til en luftige æggesnaps
  3. Kog sødmælk og vaniljekorn fra 1/2 Tahitistang + den tomme skal op til 85 grader og rør husblassen ud heri
  4. Pisk fløden luftig men ikke stiv, den skal kunne flyde
  5. Sødmælk hældes over i æggesnapsen mens der piskes godt.
  6. Vend hurtigt men forsigtigt fløden i massen og hæld det over den kolde bund
  7. Sæt på frys i minimum 1 time

Passionsfrugt-appelsingelé

  1. Udblød husblas i koldt vand i 15 min
  2. Skrab alt frugtkød ud af passionsfrugterne i en gryde
  3. Tilsæt saft fra appelsinen og kog det op
  4. Lad det simre ved middelvarme i et par minutter
  5. Si kernerne fra og hæld væsken tilbage i gryden, stavblend så puréen er helt jævn
  6. Tilsæt korn fra 1/2 Ugandavanilje og rør rundt
  7. Kog stille og roligt op ved middelvarme i 2-3 min
  8. Fjern gryden fra blusset og lad væsken køle 1-2 min inden husblassen røres ud heri.
  9. Hæld geléen i en kande og lad den køle til stuetemperatur
  10. Hæld den forsigtigt over den frosne kage
  11. Lad geléen sætte sig på frys i minimum 1 time.

 

Chokoladepynt 

  1. Klip et stykke kageplast på 30 cm og krøl det godt sammen (Alternativt et stykke bagepapir (20×20)
  2. Fordel tempereret chokolade ud herpå og lad det sætte sig
  3. Fjern papiret
  4. Pensel med guldstøv og knæk det i små stykker
  5. Fordel på kagen ovenpå små perler eller andet der kan få det til at “svæve”
  6. Top kagen med vaniljekrystaller fra Givrée-vaniljen for en intens vaniljesmag

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Vaniljehonning

Zombeans

Brugte vaniljestænger – hvad gør jeg med dem?
De her opskrifter er mine egne tips og tricks til, hvad du kan lave på tomme vaniljestænger, som jeg kalder Zombeans.
Når du har tømt din vaniljestang for vaniljekorn, så lad endelig være med at smide resterne ud. Der gemmer sig nemlig stadig smag i de ellers døde stænger. Faktisk dannes den gode smag i skallen, som ligesom kornene er smagsgivere.
På den måde får du mest ud af den kostbare vaniljestang og undgår at smide den ellers brugbare stang væk, før den er brugt færdig.
Lad os få genbrugt de stænger!

blomkål med brunet vaniljesmør

Blomkålssteg med brunet vaniljesmør og hasselnødder

Marie Frank har skabt en ret med blomkål og vanilje, hvor vaniljen fra Uganda får lov til at udfolde sig i det salte køkken.

Fastelavnsboller af butterdej med vaniljecreme, blåbær og flødeskum. Foto: Torben Bang

Torben Bangs Fastelavnsboller med vaniljecreme og blåbær

Torben Bang er konditor med erfaring fra både ind- og udland. Han er garant for velsmag der, som han selv siger, er kalorierne værd! Han er også manden bag blandt andet Cakenhagen i Tivoli og Te på Slottet på Kokkedal Slot Copenhagen. Nu har Torben kreeret en vidunderlig klassisk fastelavnsbolle med sprød butterdej, fløjlsblød vaniljecreme, hjemmelavet blåbærmarmelade og flødeskum. Den har vi glædet os til at dele med jer!

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.

3 slags gammeldags fastelavnsboller. Foto: Mette Ravn

Gammeldags Fastelavnsboller – helt klassisk og med twists

Her får du opskriften på fastelavsboller som Mettes mormor lavede dem. Lav dem med en helt klassisk vaniljecreme eller prøv en af variationerne, som Mette har udviklet. Den eksotiske med rosenvand og pistacie eller den “snavsede” med bacon. Du kan også opgradere med en klat marcipan – eller hvad med lidt friske bær eller marmelade? Kun fantasien sætter grænser!

grød med ekstrakt

Overnight grød med vaniljeekstrakt

Det bliver næsten ikke nemmere end en overnight-grød. Det er en lækker og smagfuld selvforkælelse i hverdagen. Prøv den som den er eller tilpas den med frisk frugt, bær eller lidt marmelade.