Karen Blixens Madeleines

Portioner:

18 stk

Tilberedelsestid:

1 time

Sværhedsgrad:

Nem

Køkken:

Kage

Introduktion

Hvorfor hedder det Madeleines?

Fra Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff

“Der er mange diskussioner om, hvor navnet Madeleine stammer fra. Nogle siger, at der i middelalderen fandtes en kokkepige, som bagte små briocher i kammuslingeskaller og gav dem til pilgrimmene, som var på vej til Santiago de Compostella.

Andre siger, Madeleine var navnet på den kokkepige, som ved sin mellemkomst med de små muslingeformede kager reddede en middag hos fyrsten af Lorrine, Stanislas Leszczynski. Han holdt fint selskab på sit slot, Château de Commercy, og mens alt syntes i perfekt orden ved middagsbordet i festsalen, udspillede der i sig et stort drama i køkkenet. Hushovmestren og køkkenchefen skændtes så det bragede, og skænderiet endte med, at kokken forlod køkkenet og tog desserten med sig. Hushovmesteren så nu for sig, hvordan han også skulle opleve fyrstens vrede, når han overbragte nyheden og, at desserten var taget af programmet. Men netop som han skulle til at gå ind i festsalen, tilbød den unge kokkepige Madeleine at lave en dessert, hun kendte hjemmefra, og som ikke krævende det store. Det gik hverken værre eller bedre, end at fyrsten syntes så godt om kagerne – og naturligvis også, at den unge Madeleine med dem havde reddet ham fra den ydmygende oplevelse, at hans gæster  skulle opleve et måltid uden noget sødt som afslutning – at han deklarerede, at kagerne fremover skulle bære navnet på hans kokkepige.”

Opskriften nedenfor er gengivet ordret, men vi har tilføjet kommentarer, som gør den lidt lettere at følge.

Karen Blixens Kogebog

Ingredienser

Madeleines 18 stk 

  • 5 æg skilt i hvider og blommer
  • 250g rørsukker
  • 4 spsk orangeblomstvand
  • Korn af en 1/4 stang Costa Rica vanilje

 

  • revet skal af 1 citron
  • 200g smeltet smør
  • 275g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
vaniljecreme

Instruktioner

Step 1

Æggeblommerne piskes godt med rørsukker, hvorefter orangeblomstvand tilsættes sammen med vaniljekornene og citronskallen.

Step 2

Herefter blandes det smeltede smør i, og efterfølgende hvedemel og bagepulver.

Step 3

Nu piskes hviderne stive og vendes i dejen, der derefter hældes i muslingeskallerne eller madeleinekageformen. Husk at smøre skallerne godt med smør, så kagerne nemt kan vippes ud. Fyld ikke formen helt op, da kagerne ellers breder sig ud over kanterne.

Step 4

Bages i 15 minutter ved 150 grader.

Vi syntes ikke helt de fik nok farve, så vi tyede til Mika Wulffs opskrift og satte dem ind i en 220 grader varm ovn, skruede ned til 170 grader og bagte dem 14 minutter.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Hvilke opskrifter skal vi have her på siden? Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Fra bloggen

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Rødfisk i vaniljeolie

Klargør fisken. Dup den tør og fjern evt urenheder. Opvarm vandbad til 54 grader enten i sousvidekar eller i en stor gryde.

Brioche med bagte rabarber og vanilje

Er det en tærte? Eller er det en fastalavnsbolle? Jeg tror det er et lykkeligt ægteskab mellem de to. Det søde og bløde får lidt pow-wow af de syrlige rabarber. Opskriften er ikke svær, men den tager lidt tid. Det gør gode ting tit 🙂

Vaniljemayonnaise til hummer

Vaniljemayonnaise til skaldyr

I denne lækre kombination af hummer og vanilje overrasker Sergio Agut vores sanser med impulser fra det salte hav og vaniljens velkendte sødme. Der sker noget interessant og uventet, når man spiller vaniljen op imod lys fisk og skaldyr. Fusionen bringer simpelthen det bedste frem i begge de ekstravagante råvarer.
Denne opskrift er bare én af mange opskrifter, der bruger den søde smag fra vaniljen i en kombination med det salte køkken.

Vaniljehonning

Zombeans

Brugte vaniljestænger – hvad gør jeg med dem?
De her opskrifter er mine egne tips og tricks til, hvad du kan lave på tomme vaniljestænger, som jeg kalder Zombeans.
Når du har tømt din vaniljestang for vaniljekorn, så lad endelig være med at smide resterne ud. Der gemmer sig nemlig stadig smag i de ellers døde stænger. Faktisk dannes den gode smag i skallen, som ligesom kornene er smagsgivere.
På den måde får du mest ud af den kostbare vaniljestang og undgår at smide den ellers brugbare stang væk, før den er brugt færdig.
Lad os få genbrugt de stænger!

Brioche med bagte rabarber og vanilje

Er det en tærte? Eller er det en fastalavnsbolle? Jeg tror det er et lykkeligt ægteskab mellem de to. Det søde og bløde får lidt pow-wow af de syrlige rabarber. Opskriften er ikke svær, men den tager lidt tid. Det gør gode ting tit 🙂