Karen Blixens Madeleines

Portioner:

18 stk

Tilberedelsestid:

1 time

Sværhedsgrad:

Nem

Køkken:

Kage

Introduktion 

Hvorfor hedder det Madeleines?

Fra Karen Blixens Kogebog af Signe Wulff

“Der er mange diskussioner om, hvor navnet Madeleine stammer fra. Nogle siger, at der i middelalderen fandtes en kokkepige, som bagte små briocher i kammuslingeskaller og gav dem til pilgrimmene, som var på vej til Santiago de Compostella.

Andre siger, Madeleine var navnet på den kokkepige, som ved sin mellemkomst med de små muslingeformede kager reddede en middag hos fyrsten af Lorrine, Stanislas Leszczynski. Han holdt fint selskab på sit slot, Château de Commercy, og mens alt syntes i perfekt orden ved middagsbordet i festsalen, udspillede der i sig et stort drama i køkkenet. Hushovmestren og køkkenchefen skændtes så det bragede, og skænderiet endte med, at kokken forlod køkkenet og tog desserten med sig. Hushovmesteren så nu for sig, hvordan han også skulle opleve fyrstens vrede, når han overbragte nyheden og, at desserten var taget af programmet. Men netop som han skulle til at gå ind i festsalen, tilbød den unge kokkepige Madeleine at lave en dessert, hun kendte hjemmefra, og som ikke krævende det store. Det gik hverken værre eller bedre, end at fyrsten syntes så godt om kagerne – og naturligvis også, at den unge Madeleine med dem havde reddet ham fra den ydmygende oplevelse, at hans gæster  skulle opleve et måltid uden noget sødt som afslutning – at han deklarerede, at kagerne fremover skulle bære navnet på hans kokkepige.”

Opskriften nedenfor er gengivet ordret, men vi har tilføjet kommentarer, som gør den lidt lettere at følge.

Karen Blixens Kogebog

Ingredienser

Madeleines 18 stk 

  • 5 æg skilt i hvider og blommer
  • 250g rørsukker
  • 4 spsk orangeblomstvand
  • Korn af en 1/4 stang Costa Rica vanilje

 

  • revet skal af 1 citron
  • 200g smeltet smør
  • 275g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
vaniljecreme

Instruktioner

Step 1

Æggeblommerne piskes godt med rørsukker, hvorefter orangeblomstvand tilsættes sammen med vaniljekornene og citronskallen.

Step 2

Herefter blandes det smeltede smør i, og efterfølgende hvedemel og bagepulver.

Step 3

Nu piskes hviderne stive og vendes i dejen, der derefter hældes i muslingeskallerne eller madeleinekageformen. Husk at smøre skallerne godt med smør, så kagerne nemt kan vippes ud. Fyld ikke formen helt op, da kagerne ellers breder sig ud over kanterne.

Step 4

Bages i 15 minutter ved 150 grader.

Vi syntes ikke helt de fik nok farve, så vi tyede til Mika Wulffs opskrift og satte dem ind i en 220 grader varm ovn, skruede ned til 170 grader og bagte dem 14 minutter.

Feedback og forslag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Har du prøvet opskriften, så skriv til mig og fortæl hvad du synes om den.

Skriv dine ønsker, og hvis du har en fantastisk opskrift, som du gerne vil dele, så send den til mig. Bruger vi din opskrift her på siden, sender jeg dig en vaniljestang som tak.

Kontakt Mette Ravn Vanilje

Adresse

Horserødvej 17
2100 København Ø

Telefon

Fra bloggen

Koldskål med masser af vanilje

Koldskål uden æg med masser af vanilje

Min sommers højdepunkt nummer ét! En god gammeldags vanilje koldskål. Med den her opskrift fra Marie Frank, får du smagen af sommer i en skål.
Desserten er reduceret til hverdagsportioner til to personer. De små skåle med koldskål er jeg selv ret fan af, da man får lige præcis nok af de hvide gyldne dråber til at blive mæt.

Billede af kagen cannelé

Vaniljeis med vanilje fra Uganda

Ugandavanilje er af sorten planifolia. I denne opskrift får vaniljen lov til at trække i mælken i et døgn, hvilket bringer alle smagsnuancerne frem.

Indisk vanilje

Aubergine curry med kokos og indisk vanilje

Varme indiske krydderier og skøn indisk vanilje.

Billede af kagen cannelé

Cannelé med vanilje fra Ile de la Réunion

Introduktion Om canneléAf: Mette Ravn Hvad er der med de der cannelé? Er det ikke bare en bøvlet fransk kage af tynd pandekagedej, som tror, den er en rigtig kage? Jo, men den smager altså helt fantastisk. Denne opskrift har Marie Frank tilpasset danske råvarer, så...
Budding for to

Budding for to

I denne opskrift inspireret af Marie Holm byder vi buddingen velkommen til det moderne køkken og blæser dig omkuld med den bløde tekstur, milde udtryk og kraftfulde vaniljesmag.

Nordens svar på Panna cotta!

Karen Blixens Høje Souffléer

Souffléer er ikke nemme, men når de lykkes er de alt besværet værd. De kan varieres på tusinde måder, så find din egen signatursmag. Jeg forestiller mig, at souffléer har været serveret til middagsselskaber i Karen Blixens spisestue, mens store tanker og vilde historier er blevet delt. Hvem der dog havde været der!